Prigos | Το Αρχοντικό
162
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-162,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.8.1,vertical_menu_enabled,menu-animation-underline,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Το Αρχοντικό

Πρίγκος

Το αρχοντικο

Στην άκρη του χωριού, με θέα το Αιγαίο σ’ ένα πολυεπίπεδα διαμορφωμένο οικόπεδο με πισίνα, στο τελευταίο επίπεδο του οποίου χωροθετείται το κεντρικό κτίσμα, βρίσκεται η Βίλα-Αρχοντικό Πρίγκου.

Διαβαίνοντας κανείς την κεντρική είσοδο του Αρχοντικού, βρίσκεται μπροστά σε έναν ζεστό κοινόχρηστο χώρο με τζάκι, τηλεόραση, και παραδοσιακά παλαιά τραπεζοκαθίσματα, ο οποίος χρησιμεύει ως χώρος πρωινού και εστίασης.

Καθένα από τα δωμάτια, μιας και πρόκειται για διάφορα τμήματα ενός ενιαίου σπιτιού, χαρακτηρίζεται από μοναδικότητα. Χαρακτηριστική είναι η επιλογή των ιδιοκτητών για ονομασία του καθενός με τοπωνύμια της ευρύτερης περιοχής. Έτσι η “Βίγλα”, ο “Λιμνιώνας”, ο “Πουριανός Σταυρός”, o “‘Αθωνας” και ο “Καλοκαιρινός” σας περιμένουν να περάσετε αξέχαστες στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.

Το Αρχοντικό Πρίγκου είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της Ζαγοράς και συγκεκριμένα με τον Ιωάννη Πρίγκο (πρόγονο του ιδιοκτήτη) που ήταν από τους μεγαλύτερους Ζαγοριανούς ευεργέτες. Γεννήθηκε στα 1725 και σε ηλικία μόλις 15 ετών έφυγε από την γενέτειρά του χωρίς να του δοθεί η ευκαιρία ούτε τις βασικές γραμματικές γνώσεις να πάρει. Η διαδρομή του ήταν Αλεξάνδρεια, Βενετία, Σμύρνη, Άμστερνταμ. Στα 1776 επέστρεψε στη Ζαγορά όπου και πέθανε στα 1789. Ανήσυχο πνεύμα, ακούραστος με μεγάλο πόθο, αντιλαμβανόμενος την αξία των γραμμάτων για το υπόδουλο έθνος ξεκινάει προσπάθεια να αυτομορφωθεί.
Με λιτή προσωπική ζωή, βαθιά θρησκευόμενος, οργανώνει και βοηθάει την Ελληνική Ορθόδοξη παροικία στο Άμστερνταμ.
Χιλιάδες αντίτυπα έργων της εποχής και πολλών σπανίων βιβλίων τυπώθηκαν στα τυπογραφεία της Ευρώπης για να δωριστούν στην γενέτειρά του.
Με δικά του χρήματα κατασκευάστηκε και το Ελληνομουσείο, γνωστό ως Σχολείο του Ρήγα Φερραίου όπου και σπούδασαν ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Ρήγας Φερραίος, ο Φίλιππος Ιωάννου. Με δωρεές του ίδιου εμπλουτίστηκε η βιβλιοθήκη της Ζαγοράς από χίλιους χειρόγραφους τόμους και από σπάνια χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 10 αιώνα.
Στο τέλος της ζωής του παρέμεινε στην Ζαγορά όπου και παντρεύτηκε την ανεψιά του Πατριάρχη Καλλίνικου, Αικατερίνη.

Ιωάννης Πρίγκος

Η ιστορια

Ανακαλυψτε ενα απο τα πιο μαγικα μερη της ελλαδας,
μενοντας μαζι μας!